sobota, 18 listopada 2017

Tarta bananowa bez pieczenia

Modyfikacja poprzedniego ciasta, tym razem w formie tarty bez pieczenia :)


 


Składniki na ciasto:
300 g czekoladowych ciastek ze śmietankowym lub waniliowym nadzieniem (mogą być Hit'y lub Bonitki)
50 g gorzkiej czekolady 90%
50 g masła 

Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
0,5 litra mleka
5 łyżek cukru
4 łyżek mąki
1 cukier waniliowy 
aromat waniliowy
100 g miękkiego masła

Dodatkowo:
słoiczek dżemu porzeczkowego (najlepiej kwaśny)


Połowę mleka zagotować. Drugą połowę mleka zmiksować blenderem z budyniem, cukrem i mąką. Dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeśli zrobią się grudki, można zmiksować budyń blenderem. Przykryć i odstawić do ostudzenia.

Ciasteczka zmiksować w malakserze z gorzką czekoladą i roztopionym masłem. Powstanie ciasto, którym można wyłożyć foremkę na tartę.

Po ostudzeniu budyniu przygotować krem: miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu oraz aromat i cukier waniliowy. 

Na ciasto wyłożyć dżem z porzeczki. Na dżem wyłożyć przekrojone wzdłuż banany. 


Wyłożyć krem budyniowy i udekorować bananami.

Schłodzić, najlepiej całą noc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...