niedziela, 25 czerwca 2017

Gofry z kaszy jaglanej i płatków owsianych

Ostatnio odkrywam na nowo pieczenie, korzystając ze składników, o których w życiu bym kiedyś nie pomyślała, że można wykorzystać do upieczenia ciasta... lub zrobienia gofrów :)

Jak się okazuje, słodkości też mogą być zdrowe. Oczywiście należy zachować umiar, ale czy to nie dobra wiadomość dla łasuchów? :)


Składniki na ok. 8 gofrów:
250 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 woreczek)
70 g płatków owsianych
1 jajko
3 łyżki syropu z daktyli
2 łyżki ksylitolu
50 ml mleka
25 ml oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego

Kaszę przepłukać wrzątkiem. Ugotować wg. zaleceń na opakowaniu (ok. 15 minut).

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą. Dodać proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wszystkie składniki mokre: mleko, olej, syrop oraz aromat. Dokładnie zmiksować.

Gofrownicę wysmarować olejem kokosowym. Powinna być dobrze rozgrzana.

Wykładać po jednej łyżce ciasta i piec ok. 5-6 minut.

Podawać z jogurtem lub jogurtem wymieszanym z twarożkiem (np. twaróg President) oraz ulubionymi owocami. Całość można posypać odrobiną ksylitolu :)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Muszę to wypróbować! Uwielbiam kaszę więc pewnie gofry będą świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gofry z kaszą jaglaną? Brzmi ciekawie! Rozgrzewam dezala i biorę się za produkcję, będzie jak znalazł na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O jej, jak ja uwielbiam gofry! A zapomniałam o ich istnieniu jakoś i dawno żadnego nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...