niedziela, 21 maja 2017

Brownie z mascarpone, masłem orzechowym i malinami



Składniki na ciasto:
130 g mąki
200 g masła
3 jajka
1/2 szklanki gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 szklanka cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 cukier waniliowy

Składniki na krem:
250 g mascarpone
2 łyżki miodu
1/2 szklanki kremowego masła orzechowego

Dodatkowo: 
kakao do posypania
maliny


Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Masło rozpuścić w rondlu. Zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy, kakao i kawę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. 

Jajka utrzeć z cukrem ok. 5 minut na puszystą masę. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. 

Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 30 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Mascarpone zmiksować dokładnie z miodem i masłem orzechowym. Wylać na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić. 

Udekorować malinami i posypać kakao.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...