środa, 3 sierpnia 2016

Czekoladowa tarta z serkiem mascarpone i jagodami

Szybkie ciasto, bez pieczenia, idealne na letnie dni.


Składniki:
300 g czekoladowych ciastek ze śmietankowym lub waniliowym nadzieniem (mogą być Hit'y lub Bonitki)
50 g gorzkiej czekolady 90%
50 g masła 

330 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
3 cukry waniliowe
4-5 łyżek cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody

jagody 



Ciasteczka zmiksować w malakserze z gorzką czekoladą i roztopionym masłem. Powstanie ciasto, którym można wyłożyć foremkę na tartę.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukry oraz esencję. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.  
Wyłożyć krem na ciasto.

Na wierzch ułożyć jagody. Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu na następny dzień.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...