środa, 3 sierpnia 2016

Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką




Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1 szklanka cukru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy
600 g śliwek

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder i cukier waniliowy rozetrzeć w rękach z masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C. 

Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć przekrojone śliwki, przekrojoną częścią do góry. Na wyłożone owoce, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch "skubać" białą część ciasta.

Piec ciasto ok. 40 min.

Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.
 

7 komentarzy:

  1. Brzmi absolutnie cudownie!
    Porywam kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bosko, ja też zaraz będę coś piekła ze śliwkami ale mam mało czasu wiec będzie to jakas wersja uproszczona ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale za mną chodzi! Ja Cie pierniczę! Ja teraz gotuję zdrowo z www.kcalmar.com. Polecam, jako inspirację.:)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...