środa, 11 listopada 2015

Cytrynowa chałka drożdżowa


 Składniki:
500 g mąki
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół opakowania proszku do pieczenia
1 saszetka suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 cytryna
1 szklanka mleka
2 jajka
100 g masła


Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, drożdżami, cukrem i solą. Zetrzeć skórkę cytryny i dorzucić do mąki. Wlać mleko, sok z cytryny, rozpuszczone masło oraz wbić jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 45 minut.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

9 komentarzy:

  1. Chyba nie trzeba pisać, że jest idealna? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam świeże domowe wypieki w takim wydaniu. Pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cytrynę można nie dodawać?Wolałabym klasyczną chałkę ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Uwielbiam wszystko, co ma w sobie nutę cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...