piątek, 1 maja 2015

Muffinki z jagodami

Zapas mrożonych owoców z ubiegłego lata zmusił mnie do zrobienia czegoś. I tak powstały muffinki :)





Składniki na ok. 15 muffinek:

2,5 szklanki mąki 
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 lub cała (wg uznania) szklanka drobnego cukru do wypieków
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
60-70 g roztopionego masła
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
aromat waniliowy
1 szklanka mleka
2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich (ja użyłam mrożonych)

4 łyżki cukru pudru + kilka kropel gorącej wody na lukier



Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wymieszać osobno składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukry.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej, roztopione masło, aromat waniliowy oraz skórki z cytryny. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych i dokładnie miksować.
Na koniec dodać zamrożone jagody/borówki i delikatnie wymieszać łyżką.

Nakładać ciasto do papilotek umieszczonych w foremkach.
Ja nakładam po brzegi ;-)

Piec ok. 40 minut.

Po ostudzeniu zrobić lukier i polukrować.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Latem zapachniało :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody wypłynęły na wierzch, sok wyciekł do piekarnika... Nie polecam nakładać "po brzegi". :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro słyszeć, że tak się stało. Jednak nie wiem, co może być tego przyczyną, u mnie nigdy się tak nie dzieje... :(

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...