niedziela, 12 kwietnia 2015

Gratin Dauphinois, czyli zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i jajkami

Te francuskie danie przeważnie robi się bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu :-) Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać np. wędzonego łososia :)




Składniki:
1,4 kg ziemniaków
300 ml + 30 ml śmietanki kremówki
300 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodowej musztardy
50 g sera długo dojrzewającego lub innego (ja użyłam Cheddar)
sól, gałka muszkatołowa
masło


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki. Włożyć do rondla i zalać mieszanką śmietanki i mleka doprawioną dwiema łyżeczkami soli, musztardą i gałką. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.

30 ml śmietanki wymieszać dokładnie z jajkami.

Naczynie żaroodporne natrzeć masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ziemniaki ułożyć warstwami w naczyniu. Zalać mieszanką śmietanowo-mleczną, w której gotowały się ziemniaki a następnie mieszanką śmietanowo-jajeczną.

Posypać startym serem.

Piec 40 minut w 200 stopniach C.


Smacznego!!





6 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne zapiekane ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zapiekanki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. hmh może będzie smakować, zobaczymy. Dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłam, wyszło super ! Dodałam jeszcze sobie do smaku masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W sumie to w ten weekend chętnie zrobię ze swoją kobietą ;)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...