niedziela, 29 marca 2015

Sernik à la amerykańskie ciasteczko

Wielkanoc się zbliża, więc pora na serniki ;-) Może w tym roku coś bardziej odbiegającego od klasyki? 





Składniki na ciasto:
150 g masła
1 duże jajko
60 g drobnego cukru do wypieków
60 g cukru trzcinowego
2 cukry wanilinowe
330 g mąki 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200 g kropelek czekoladowych 

Składniki na twaróg:
900 g twarogu do serników 
3 jajka
4 cukru wanilinowe
2 budynie waniliowe bez cukru
120 g cukru 


Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrami i jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą. Zagnieść ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Przygotować twaróg.

Jajka utrzeć z cukrami. Dodać stopniowo twaróg, cały czas miksując. Na końcu dodać budynie i delikatnie zmiksować na małych obrotach.

1/3 ciasta rozwałkować w tortownicy. 
Wylać twaróg. 

Pozostałą część ciasta wymieszać z kropelkami czekoladowymi. Lekko zagnieść. 
Pokruszyć ciasto na wierzch sernika.

Piec 60-65 minut.

Smacznego!




Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, coś oryginalnego i bardzo zachęcającego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł! Zapisuję, spróbuję wykorzystać :) Sernik wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł, świetnie ten sernik wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda jak ciasteczko! ... Ciasteczko z przepysznym środkiem! Świetny pomysł, taki inny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego serniczka jeszcze nie próbowałam :) a jestem maniakiem serników i ciast drożdżowych :) pięknie się prezentuje :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaką średnicę miała tortownica ?

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...