niedziela, 15 marca 2015

Przekładaniec porzeczkowy z masą krówkową

Nie wiem dlaczego ten czas tak szybko leci, ale brakuje mi go każdego dnia. 

Nie wiem też, czy uda mi się w najbliższym czasie dotrzymać słowa i dodawać coś częściej, bo może być ciężko, ale będę się starała :)

Tym razem znowu coś dla łasuchów. Słodki przekładaniec z kwaśną nutą porzeczkową :)
Ciacho również dla leniwców, bo robi się je niezwykle szybko ^^





Składniki na biszkopt:
(prostokątna blaszka)

10 jajek
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki octu winnego

Dodatkowo:

600 ml śmietanki 30 %
3x śmietan fix
1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki lub porzeczek w żelu
1 puszka masy krówkowej
1 niepełna szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
herbata gorzka + 1 łyżka cukru + sok z cytryny


Pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 40-50 minut na tzw. suchy patyk.

Biszkopt ostudzić. Następnie przekroić na pół, uzyskując dwa prostokątne płaty ciasta.

Zaparzyć kubek czarnej herbaty z dwóch torebek i dodać łyżkę cukru i sok z cytryny.

Ponczem nasączyć oba płaty ciasta.

Dolny wysmarować dżemem. Położyć drugi płat ciasta i wysmarować go masą krówkową.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i śmietan fixem.
Wyłożyć na wierzch ciasta.

Posypać startą czekoladą.

Ciasto podawać schłodzone.

Smacznego!




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

4 komentarze:

  1. zdecydowanie moje smaki, postawiłabym jednak chyba na ciasta kruche zamiast biszkoptu, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają kusząco :)
    Mi też ciągle brakuje czasu. A chciałabym się też kiedyś wyspać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny porzeczkowiec, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nikt nie patrzy to można taką masę zjeść ...

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...