niedziela, 8 lutego 2015

Tarta jabłkowa z migdałami

Blog ostatnio przeze mnie zaniedbany, ale postaram się to zmienić ;-)
Po długiej przerwie wracam z tartą jabłkową :-)

Chociaż przyznam się, że trzymałam ją za krótko w piekarniku i nie wyszła taka, jaką sobie życzyłam. Do przepisu dodałam już odpowiednio więcej minut, żeby wyszła taka jaka powinna być, czyli pięknie rumiana :-) 





Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
100 g cukru
2 szczypty soli
cukier waniliowy

Składniki na wnętrze tarty:
4 duże jabłka (Renata)
120 g cukru
250 ml mleka
30 g Maizeny
3 żółtka
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na migdałowy wierzch:
100 g płatków migdałowych
30 g masła
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
2 łyżki konfitury morelowej


Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać maizenę i cynamon a następnie mleko. Dokładnie zmiksować.

Jabłka ułożyć na cieście i zalać masą cynamonową.

Piec ok. ok. 50 min w 180 stopni (aż tarta się zarumieni)

Zostawić do ostudzenia.



Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i migdały. Chwilę podgrzewać, cały czas mieszając.
Wyłożyć na ostudzoną tartę.


Konfiturę podgrzać w łyżce wody.
Pędzelkiem posmarować wierzch tarty.

Smacznego! 





5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie:) dobry pomysł na połączenie jabłek z migdałami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm niezwykle pyszny kawałek tarty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Toż to wygląda wybornie :) Piękna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka i migdały - czy może być coś lepszego?

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...