niedziela, 23 listopada 2014

Zupa krem z dyni, wersja podstawowa

Poprzednio była zupa krem z dyni na bazie bulionu. Tym razem uproszczona wersja, chociaż nie wiem czy nie moja ulubiona :-) 

Nie zawiera wielu składników i bardzo prosto się ją robi. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem. Można do środka również wsypać prażone pestki dyni czy małe grzaneczki, jak kto woli ;-)



Składniki:
Dynie 3- lub 4 kilogramową
2-3 ziemniaki
2 duże cebule
50 g masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukru
ew. prażone pestki dyni


Dynie obrać, usunąć nasienie i pokroić w kostkę. 
To samo zrobić z cebulą. Zeszklić ją na maśle po czym dodać pokrojoną dynię i doprawić całość solą. Dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dolać odrobinę wody (ok. 50 ml).

W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki.

Ugotowane ziemniaki wrzucić do dyni, a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru.

Wsypać pestki dyni lub podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!




Zupa na jesień

6 komentarzy:

  1. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa wygląda na przepyszną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny kolor, rozgrzewa nie tylko ciało ale i zmysły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mimo, że nie lubię dyni, to ta zupa wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...