wtorek, 9 września 2014

Tartaletki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorami

We wcześniejszym poście informowałam już o premierze naszego pierwszego numeru "Kotła".
Tutaj mój przepis na tartaletki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorami, który w tym wydaniu znajdziecie.

Zachęcam do lektury całego magazynu. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem gruszek i pomidorów! :)





Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto francuskie:
250 g zimnego masła
200 g mąki
1 łyżka soli
100 ml zimnej wody

Dodatkowo:
ser kozi pleśniowy
pomidorki cherry
sól, pieprz, zioła prowansalskie


Mąkę mieszamy z solą. 50 g masła ucieramy palcami z mąką, aż powstaną grudki (można je również rozpuścić i wtedy wymieszać). Stopniowo dodajemy zimną wodę, po kilka łyżek na raz i mieszamy po każdym dodaniu. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Pozostałe, już miękkie masło wykładamy między dwa arkusze pergaminu i  rozprowadzamy na papierze, tworząc kwadrat o boku 15 cm. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm. Schłodzony kwadrat z masła kładziemy na środku ciasta. Zawijamy rogi ciasta, przyciskamy brzegi, żeby się zlepiły. Wałkujemy ciasto na prostokąt.
Ciasto składamy na 3 części, tworząc kolejny prostokąt, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmujemy, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt. Składamy ponownie na 3 części i znowu wkładamy do lodówki na godzinę. W identyczny sposób postępujemy z ciastem jeszcze 4 razy.

Ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy okrągłą, dość dużą foremką kółka. Układamy na nich kawałki sera i pokrojone pomidorki. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Pieczemy 15 minut w 220°C.

Podajemy na zimno lub na ciepło.







Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora!

17 komentarzy:

  1. Śliczne tarteletki, w sam raz na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne tartaletki :) świetny pomysł na przekąskę i imprezę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają te tarteletki. :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, który z pewnością wypróbuje! Wyglądają wyśmienicie:)
    Z przyjemnością dołączam do grona obserwatorów:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i szybkie do zrobienia - super! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Właśnie przeglądam magazyn ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają extra!!! zmałpuję pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oglądając te zdjęcia nasuwa mi się tylko jedno słowo: Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudowne:) podsyłam linka mojej mamie, dzisiaj szaleje z francuskim, wiec jak znalazł Twoja inspiracja:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow! biore przepis i robię kanapki dzisiaj na kolację :) Do warzyw jaki mięsa polecam bardzo mocno sosy i dressingi Develey, bardzo smacznie komponują się również z pieczywem! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie one urocze! Ciasto francuskie zazwyczaj kojarzy mi się z mini-ciasteczkami na słodko. Ale takie wersje też są cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie próbowałam, a już szaleję na ich punkcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wyglądają te tartaletki! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
    krakowmoimmiastem

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. cudnie wyglądają! chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie wyglądają te tartaletki :) muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To już wiem przekąske przygotujemy na niedzielne popołudnie ;)


    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    W kuchni używam i polecam http://www.granchio.com.pl & http://www.vinzer.net

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...