czwartek, 4 września 2014

Tarta migdałowa z gruszkami

By ochrzcić moją nową formę do tarty z wyjmowanym dnem, którą już od dawna pragnęłam mieć, zrobiłam tartę z gruszkami. Dla lepszego efektu - z masą migdałową :) 
Słodka rozpusta :D

Wyszło bardzo ciekawe połączenie!




Składniki na formę o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Szczypta soli

Składniki na masę migdałową:
100 g miękkiego masła
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
100 g cukru
1 łyżka rumu

Składniki na gruszki z syropu:
4 twarde gruszki
400 g cukru
800 ml wody
1 laska wanilii

Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować w wysmarowanej i posypanej formie na tarte, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda.
Wodę zagotować z cukrem i laską wanilii. Ziarna wcześniej wydrapać i dodać do wody.
Gdy woda się zagotuje, włożyć gruszki, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 25 minut.
Gruszki wyjąć i ostudzić.

Przygotować składniki na masę. Masło utrzeć z cukrem. Dodać migdały, następnie jajka i rum. Dokładnie zmiksować.

Wylać masę migdałową na ciasto i ułożyć gruszki.

Piec 25-30 minut w 180 stopniach.


Smacznego!




Ciacho na widelcu

5 komentarzy:

  1. Cudo! Zapisuję przepis. U mnie też dzisiaj tarta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, cudowna, planuję zrobić podobną ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentuje i pewnie tak smakuje :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieziemsko smaczne!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...