wtorek, 2 września 2014

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami

Racuchy lubi chyba każdy i umie zrobić każdy. Skusiłam się tym razem na trochę zdrowszą wersję, z mąki pszennej razowej i żytniej. Jeżeli ktoś jest miłośnikiem tradycyjnych racuchów to z tych samych proporcji może zrobić też zwykłe rachychy z mąki pszennej.

Racuchy wychodzą delikatne i puszyste. Pycha :)




Składniki na około 12 sztuk:
1 szklanka mąki pszenno razowej
½ szklanki mąki żytniej typ 720
1 jajko
1 szklanka mleka ( ew. trochę więcej)
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2-3 jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i mleko. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż takie na naleśniki.

Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
Dodać do ciasta i wymieszać.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć racuchy na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Z dziećmi i dla dzieci 2014 Jabłka wolności

7 komentarzy:

  1. Racuchy z jabłkami to moja najulubieńsza potrawa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo takie lubię. :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis i fajny blog.pozdrawiam
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite!
    Wszelkie nalesniki, racuchy i generalnie placuchy wszelakie kochamy calym sercem!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, pulchne racuszki. Zjadłabym... :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...