piątek, 5 września 2014

Domowy twaróg

Twaróg robiony sposobem podejrzanym u babci ;-) 
Do tego domowy chlebek i miód albo pomidorki, pycha! :)

Śniadanie mistrzów ^^




Składniki na około 200 g twarogu:
1,5 litra mleka pełnotłustego (najlepiej prosto od krówki :))
2 płaskie łyżki cukru

Mleko wlać do dużego garnka i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce aż się zrobi kwaśne.
Po tym czasie zrobi się gruba warstwa na wierzchu. Posypać ją cukrem i podzielić delikatnie nożem na 8 części.
Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Ważne, żeby NIE doprowadzić do wrzenia. Można włączać i wyłączać kuchenkę, by temperatura była wystarczająca, ale mleko się nie gotowało. W ten sposób podgrzewać całość przez około 20 minut. 

Przelać twaróg przez drobne sito i odsączyć serwatkę.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowy twaróg :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak babcia robiła taki co kilka dni :) domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka razy zabierałam się do robienia domowego twarogu i jakoś nigdy nie miałam okazji, chyba zainspiruje się tym postem i w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takiego serka, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się raz spróbuje to już żaden kupiony nie smakuje ;)

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...