środa, 27 sierpnia 2014

Pieczony łosoś pod pistacjowym pesto

Łosoś sam w sobie jest pyszny, jednak dodatek pesto sprawia, że smakuje wyjątkowo :)


Przepis na pieczonego łososia z domowym, pistacjowym pesto znajdziecie również w nowym numerze Mamy i i MiniMini+ :) Zapraszam serdecznie wszystkie mamy do lektury!
Zachęcam do pobrania!


Składniki na 2 porcje:
300 g filetu z łososia
130 g pistacji
1 pęczek świeżej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
sól

Łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Pistacje obrać, bazylię umyć i oddzielić listki od łodyg.
Obrane pistacje i listki bazylii zalać oliwą i zmiksować blenderem.

Pesto równomiernie rozprowadzić po łososiu.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Piec 30 minut.

Smacznego!




Dieta Śródziemnomorska

4 komentarze:

  1. Marzenie! Fantastyczny pomysł! Łosoś w lodówce, bazylia na oknie, oliwa w szafce....lecę po pistacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To pesto wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) super pomysł z tym pesto!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie ty wygląda... chyba czas na jakieś kulinarne szaleństwa

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...