czwartek, 19 czerwca 2014

Torcik czereśniowy z bezami

Jest to torcik wyjątkowo na kruchym cieście, zamiast na biszkopcie, ale to już można zrobić wg. własnego uznania :) Na biszkopcie może być nawet lepiej :) Miałam akurat koszyczek czereśni i i białka, które zostały mi z wcześniejszego pieczenia sernika. Trzeba było więc wszystko jakoś wykorzystać :)
Całość trochę czasochłonna, ze względu na kilka elementów, ale nie pracochłonna, także można się szarpnąć :) Bezy można urozmaicić dodając barwnika :) Można również użyć innych owoców - truskawek, malin, jagód, borówek... do wyboru do koloru :)




(Składniki na małą formę w kształcie serca. Na dużą, okrągłą tortownicę wystarczy użyć podwójnej liczby składników :))

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus czereśniowy:
350 g śmietanki 30 %
2 galaretki czerwone
200-300 g czereśni bez pestek

Składniki na bezy:
2 białka
130 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli


Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia.

Skłaniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i rozwałkować w formie wyłożonej papierem (u m nie forma w kształcie serduszka, może jednak być też mała tortownica).
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni.

Białka ubić na sztywno z solą. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie zmiksować. 
Rękawem cukierniczym lub strzykawką tworzyć małe bezy na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w 150 stopniach ok. 20-30 minut ( w zalezności od piekarnika, trzeba sprawdzać )

Wiśnie zmikoswać blenderem.
Gdy galaretka zacznie tężeć, zacząć ubijać śmietankę. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie. Dokładnie zmiksowować. Mus wylać na wystudzony spód. Wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.

Na następny dzień udekorować owocami i bezami.

Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form 
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php

12 komentarzy:

  1. Te beziki dodają mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie, wygląda przepięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te beziki na cieście wyglądają przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia!Wygląda pysznie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie i dla mojej Zuzi :) Uwielbiamy czereśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczny torcik, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik z czereśniami czy wiśniami? Bo w składnikach czereśnie, a w opisie są wiśnie :) Torcik wygląda ślicznie i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czereśnie, czereśnie :) nie wiem skąd taki babol, dziękuję za uwagę :)

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...