piątek, 13 czerwca 2014

Sernikobrownie

Proste połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem. Szybkie w wykonaniu i smaczne w efekcie. 
Ciasto czekoladowe wychodzi mokre i intensywne w smaku. Najlepiej smakuje schłodzone.




Składniki na brownie:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. trochę mleka

Składniki na masę serową:
  • 200 g kremowego twarożku
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zacząć od ciasta czekoladowego. Masło roztopić z czekoladą.
Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać lekko ostudzoną czekoladę z masłem. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać trochę mleka.
Następnie zrobić masę serową.
Twarożek zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i mąką ziemniaczaną.

Do tortownicy, lub kwadratowej formy 20x20, wyłożonej papierem do pieczenia wylać 3/4 ciasta czekoladowego. Na wierzch nakładać łyżką masę serową. Na nią wylać resztę ciasta czekoladowego.
Widelcem porobić szlaczki, które dadzą efekt marmurkowy.
Piec 40 minut.

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Takim sernikom mówię tak :) Smakowicie wygląda :) Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja lubię sernikobrownie w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, i weź tu dbaj człowieku u linię:DDDDD

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowna klasyka :) i piękny talerzyk, kocham tę serię i sama chomikuję po szafkach, nie jestem w stanie się oprzeć, zeby nie kupić czegoś jak trafię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...