poniedziałek, 16 czerwca 2014

Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki. A że ostatnio truskawki daję gdzie się tylko da, póki jest ich nadmiar, to powstało takie właśnie połączenie :) Sernik jest bardzo mokry i mięciutki. Jeżeli ktoś lubi bardziej zwarte serniki to można dodać trochę mąki ziemniaczanej do twarogu. Wtedy też lepiej użyć twarogu z kostki a nie z wiaderka :)







Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
125 g masła
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową;
1 kg twarogu (jeśli w kostce to 3-krotnie zmielonego lub taki z wiaderka)
1 kostka masła
6 jajek
2 bydynie śmietankowe
1,5 szklanki cukru

Składniki na mus truskawkowy:
800 g truskawek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki żelatyny

Składniki na ciasto zagnieść, ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Masło utrzeć z cukrem. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie.

Ciasto równo rozwałkować w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wylać masę serową.

Piec 60-70 minut w 170 stopniach. 
Najlepiej studzić w otwartym piekarniku.

Gdy sernik całkowicie wystygnie zrobić mus truskawkowy.

Truskawki zmiksować blenderem z cukrem.
Żelatynę rozpuścić w 40 ml wody. Ostudzoną wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
Mus wylać na sernik.

Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i udekorować sernik truskawkami.

Smacznego!



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. taki serniczek chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten mus na wierzchu - fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sernik ze wspaniale wyglądającym musem. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :) I ten wspaniały mus na wierzchu... idealna para z sernikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny sernik! ; )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...