środa, 18 czerwca 2014

Pełnoziarniste tagliatelle z bobem i bazylią

Do makaronów bardzo lubię dodawać bazylię i tworzyć różne połączenia. Z bazylii wychodzi najlepsze pesto, a że miałam w domu akurat bób, więc powstało połączenie tych dwóch składników. 
Całość robi się niezwykle szybko i nie potrzebna jest duża ilość składników :)
Do tego użyłam makaronu pełnoziarnistego, ponieważ stopniowo odchodzę calkowicie od używania tego pszennego ;-) Produkty pełnoziarniste bogate są w witaminy z grupy B, witaminę E a także minerały takie jak selen, cynk, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Dzięki temu, systematycznie spożywając wzmacniasz nie tylko serce, ale także włosy, skórę i paznokcie. :)



 Składniki:
Makaron tagliatelle
1 pęczek bazylii
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
3-4 łyżki soku z cytryny
dodatkowo: miałam w domu takie małe kostki sera do sałatek, można zastąpić innym lub pominąć :)
sól, pieprz, kumin mielony
 Makaron ugotować.
Bób ugotować, obrać.
Bazylię umyć. Listki zmiksować blenderem z dodatkiem oliwy. Dorzucić połowę obranego bobu. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i sokiem z cytryny.

Ugotowany makaron wymieszać z pesto, dodać resztę bobu i ser. Zamieszać.

Smacznego!




Dania dobre dla skóryWegetariański obiad III

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na makaron :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Kolor powala :>

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bób! ten makaron musi być pyszny! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...