wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto migdałowe z truskawkami

Tym razem ze względu na dużą ilość truskawek w domu i brak innego pomysłu jak je wszystkie zjeść, powstało takie oto ciasto :)
Przygotowanie zajmuje jakieś 20 minut, łatwo więc zauważyć, że nie jest zbytnio pracochłonne :)




Składniki na okrągłą tortownicę:
  • 200 g truskawek
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 80 g masła
  • płatki migdałowe do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, aż powstanie kremowa masa.
Dodać jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz zmielone migdały. Zmiksować.
Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie zmiksować.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem.

Na wierzch poukładać przecięte na pół truskawki, przecięciem w górę.
Posypać płatkami migdałowymi.

Piec 35-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika od razu zdjąć obręcz tortownicy.
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!






Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie "dobroci na szybkości", pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda przepysznie! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, bardzo szybkie w przygotowaniu, a jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...