czwartek, 15 maja 2014

Zupa krem z brokułów

Ostatnio bardzo często sięgam po brokuły. Mogłabym je jeść na okrągło ;-) Dzisiaj w brokuły w wersji zupy krem :) Łatwa w przygotowaniu i w miarę szybka. Uwielbiam takie zupki bo są syte, zdrowe i niskokaloryczne :) 




Składniki na bulion:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 4 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 suszone grzyby
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
Dodatkowo:
  • 1 kg brokułów
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku

Kurczaka umyć.. Pietruszkę, marchew, cebulę i seler obrać. Wszystko zalać ok. 1,8 l wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i około 2 łyżeczek soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Brokuły podzielić na mniejsze części. Zalać wodą i gotować do miękkości.

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przed smażeniem dodać szczyptę soli i cukru. 
Dodać ugotowane brokuły i smażyć przez ok. 10 minut. Można je trochę posolić.

Bulion odcedzić.

Brokuły zalać połową bulionu. Można więcej, w zależności od gęstości zupy jaką chce się osiągnąć. Resztę bulionu można zamrozić ;-)

Wszystko zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Smacznego!



Dania dla urody

7 komentarzy:

  1. uwielbiam zupy kremy, ta wygląda świetnie! no i przepiękny talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zupki. Ładny talerz, czy to z Pepco?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy krem, do wypróbowania :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki krem najlepszy, ja go jeszcze podaję z grzankami posmarowanymi masłem (+ przyprawa do masła). Bardzo polecam, bo połączenie genialne. Pozdrawiam Mniami-Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...