piątek, 30 maja 2014

Lekka sałatka z jajkiem i sosem jogurtowym

O tej porze roku uwielbiam lekkie obiady, nie obciążające żołądka :) Takie sałatki to dla mnie idealne rozwiązanie :)




Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • mix sałat (sałata lodowa, rukola, roszponka itp)
  • 2 rzodkiewki
  • 1-2 ogórki gruntowe
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz, cukier

Jajka ugotować na twardo (5-6 minut od momentu zagotowania)
Sałatę umyć i ułożyć na talerzu.
Warzywa umyć. Ogórki obrać i pokroić. Rozkiewkę pokroić w półksiężyce. Pomidorki przekroić na pół. 
Dodać do sałaty.

Jogurt wymieszać z kurkumą i papryką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół. Ułożyć na talerzu i polać całość sosem jogurtowym.

Sałatkę posypać pestkami dyni.

Sałatkę można podawać z grzankami :)

Smacznego!



Nowalijkowe Kucharzenie Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze:

  1. Po prostu wiosna na talerzu :) zjadłabym taką sałatkę na obiad lub kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki! Lekko, zdrowo i w dobrym zestawie przypraw. Oj, pożarłabym na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo doskonały pomysł na obiad! też się nie lubię zapychać w upalne dni ;)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...