środa, 14 maja 2014

Kurczak z czerwoną soczewicą i marchewką

Po długiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, czas na szybki post ;-) Nic nadzwyczajnego. 
Podzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem, który powstał standardowo na szybkości. A że miałam wielką ochotę na soczewicę to właśnie ona była jednym z głównych składników.





Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 - 250 g czerwonej soczewicy
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Lekko przysmażyć.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez chwilę. Następnie zalać odrobiną (ok. 100 ml) wody, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie w miarę miękka dodać kurczaka. Zamieszać i przykryć. Można zostawić na małym ogniu do dalszego duszenia. 

Soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać, żeby się nie rozgotowała!

Soczewicę odsączyć i wrzucić do reszty składników. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. 




Dania dla urody

2 komentarze:

  1. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...