piątek, 16 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Nadszedł sezon na rabarbar. Najchętniej daję go do ciast drożdżowych. Dzisiaj jednak ciasto kruche w wersji z rabarbarem :)Samo ciasto jest słodkie, jednak kwaśny rabarbar daje idealną równowagę. Beza pod kruszonką nie jest do końca prawdziwą chrupiącą bezą, a bardziej delikatną pianką, która dodaje całości fajnego smaku.
Poza tym można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i z soku, który otrzymamy podczas smażenia rabarbaru będzie pyszny kompt :)
Wystarczy dolać do niego wody i gotowe :)




Przepis na blachę prostokątną; wymiary 39x23


Składniki na spód:

  • 360 g mąki pszennej 
  • 140 g cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 130 g mąki
Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru
  • ok. 120 g cukru
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Dodać przesiany cukier puder, masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. 

Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i smażyć ok. 3 minuty. Sok można odlać i wymieszać z wodą, co da pyszny kompot :)
Rabarbar odsączyć na durszlaku z pozostałego soku.

Ciasto rozwałkować na papierze w prostokątnej formie.
Wyłożyć odsączony rabarbar.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na rabarbar. 

Przygotować kruszonkę. Do tego rozpuścić masło i wymieszać z mąką i cukrem.

Posypać nim ciasto.

Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.





RabarbalovePiknik majowy

8 komentarzy:

  1. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, na jaką blaszkę jest ten przepis? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... wygląda obłędnie! zjadłabym całe na raz!:P

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wygląda bosko :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho ! Aż mi ślinka cieknie, kocham rabarbar jak i kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale! Bardzo lubię ciasto z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...