niedziela, 18 maja 2014

Ciasto ucierane z malinami

Dzisiaj ciasto na szybko, ponieważ chciałam zużyć zapas mrożonych malin z zeszłego roku ;-) I chyba nie ma lepszego sposobu na szybkie ciasto niż ciasto ucierane :) Przepis bardzo prosty i gwarantuję, że zawsze wychodzi :)






Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 500-600 g malin (mrożonych albo świeżych – przy mrożonych nie odmrażać)



Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać sól a następnie po jednym jajku cały czas mieszając. Na końcu dodać składniki suche i dokładnie zmiksować.

Ciasto wylać do tortownicy.
Wyłożyć owoce.

Piec 60 minut w 180 stopniach.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Piknik majowy

10 komentarzy:

  1. Ja też robiłam dziś ucierane, żeby pozbyć się zapasów mrożonych owoców. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie placki to prawdziwy smak dzieciństwa. uwielbiam :) pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ucierane bardzo lubię, a jeszcze te maliny... wygląda cudownie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. jak u babci :) spałaszowałabym ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja pożyczona babcia takie robi i dałabym się za nie pociąć! Kocham to Twoje ciasto:)

    Pozdrawiam
    di

    OdpowiedzUsuń
  6. To dopiero jest ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. moj maz je dzis zrobil.wyszlo pyszne pomimo ze dodal zwykly cukier i bez cukru waniliowego..dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...