piątek, 23 maja 2014

Ciasto bananowe

Ciasta bananowe są pyszne. To jest szczególne ponieważ posiada chrupiącą "skórkę" cukrową,która powstaje podczas pieczenia,
dzięki wcześniejszemu posypaniu całego ciasta cukrem trzcinowym.
Z ciastami bananowymi trzeba uważać i robić wszystko ze skupieniem, ponieważ jest duże ryzyko, że zrobi się zakalec. Jeśli jednak wszysko robimy szybko i sprawnie, bez robienia przerw i zgodnie z przepisem, nie ma czego się obawiać :)




Składniki:

• 5 dojrzałych bananów
• 110 g masła
• 180 g mąki
• 2 jajka
• 200 g cukru trzcinowego + trochę do formy i posypania
• 1/2 łyżeczki sody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g jogurtu greckiego

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować sobie tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować ją dokładnie masłem i posypać cukrem trzcinowym.
2 banany pokroić w talarki.

Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym, aż powstanie kremowa masa (około 2 minuty na najwyższych obrotach). 
Dodawać po jednym jajku i krótko miksować na małych obrotach.
3 banany anany rozgnieść w miseczce
W osobnym naczyniu mąkę wymieszać z proszkiem i sodą.
3 banany rozgnieść widelcem i dodać do masy razem z jogurtem. Wymieszać bardzo szybko i delikatnie (!), na najmniejszych obrotach, przez parę sekund.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i zamieszać króciutko łyżką. 

Szybko przelać ciasto do tortownicy. 
Na wierzch ułożyć pokrojone banany.
Posypać cukrem trzcinowym po całej powierzchni ciasta.

Piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika, u mnie piecze się 60 minut, trzeba więc sprawdzić patyczkiem czy jest w miarę suchy przy wyjmowaniu z ciasta).

Zdjąć obręcz tortownicy od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika.

Smacznego!




Piknik majowy

9 komentarzy:

  1. ale mi się zachciało teraz takiego świeżutkiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ! Moj Luby byłby zachwycony ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta bananowe, to kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to ciasto, fajnie że z bananem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam chlebek bananowy i wyszedł bardzo ciężki, czy Twoje ciasto również takie wyszło?
    Zapraszam do mnie http://m-gotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinno, o ile robi się wszystko zgodnie z przepisem. Tak jak napisałam, z ciastami bananowymi trzeba niestety bardzo uważać i robić je szybko i sprawnie, by nie dopuścić do powstania takiego właśnie ciężkiego ciasta :)

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...