niedziela, 6 kwietnia 2014

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Jedna z podstawowych sałatek stołu Wielkanocnego. Robiona na różne sposoby, często z różnymi dodatkami. Co rodzina to trochę inna wersja. 
Nie ma nawet co się na jej temat rozpisywać, każdy zna, prawie każdy lubi :) 





Składniki:


  • 5 jajek
  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka łyżek majonezu (ja użyłam odtłuszczonego)
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie, bez obierania. Należy uważać, by warzywa się nie rozgotowały. Powinny być lekko twarde. 
Ogórki pokroić w drobną kostkę. 
Jabłko obrać i również pokroić.
Groszek odcedzić.
Wszystkie składniki wymieszać. Połączyć z majonezem i musztardą.
Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka smakuje najlepiej schłodzona.

Smacznego!




Wielkanocne Smaki - edycja IVZdrowy tryb życia

7 komentarzy:

  1. Niby zwykła,tradycyjna i każdemu dobrze znana,ale sztuką jest zrobić ją naprawdę dobrą.Ja uwielbiam taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham <3
    Kojarzy mi sie z wszystkimi uroczystosciami rodzinnymi :)
    My zamiast groszku dodajemy kukurydze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpyszniejsza klasyka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas, na każdej imprezie rodzinnej obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...