piątek, 4 kwietnia 2014

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą

Zbliża się Wielkanoc. Wtedy królują co prawda jajka w każdej postaci i biała kiełbasa. Czasami przyda się jednak trochę innowacyjności. Można zrobić taki właśnie jarski pasztet, który składa się z warzyw takich jak pieczarki, marchew, seler i czerwona soczewica. Wystarczy dobrze wszystko przyprawić a wszelkie mięso staje się zbędne. Idealny na śniadanie albo jako lekka przystawka :)




Składniki:
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodka
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • bułka tarta do formy

Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Seler, marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liśco laurowych. Jeszcze lepszy efekt jest jednak, gdy warzywa są wzięte z wcześniej ugotowanego bulionu drobiowego :)

Pieczarki dokładnie umyć, marchew i seler obrać. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na maśle. Po 10 minutach smażenia na małym ogniu, lekko posolić. Dodać ugotowaną marchew, seler i pietruszkę. Dodać kumin, papryki, gałkę, sól i pieprz.

Ugotowaną, miękką soczewicę odcedzić i dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać jajka i zamieszać. Całość zmiksować blenderem.
Spróbować czy jest dobrze doprawione i ewentualnie doprawić.

Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wylać masę warzywną. Posypać bułką.

Piec 60 - 75 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy.

Smacznego!




Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV Zdrowy tryb życia

6 komentarzy:

  1. Ekstra! Przepis do wypróbowania, akurat mam soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pasztet,lubię niemięsne wersje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny taki pasztet. Zapisuję, postaram się zrobić na święta :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...