piątek, 7 marca 2014

Warzywne kotlety z pieczarkami, cukinią, papryką i nutą curry. Pycha!

Uwaga sama jestem zdziwiona, ale te kotlety wyszły genialne! Można je jeść bez żadnych dodatków, chyba że ktoś woli to można oczywiście. Nie próbowałam, ale myślę, że na zimno będą tak samo dobre! 
Połączenie smaków jest świetne. Wystarczy dobrze przyprawić, żeby wydobyć smak z warzyw. Takie placki są lepsze od ziemniaczanych!
Pychotka :-)



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 6-7 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżeczka sezamu
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. To samo zrobić z papryką i pieczarkami. Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sezam, curry, sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Spróbować czy jest dobre na słoność i ostrość, ewentualnie doprawić.
Smażyć na rozgrzanym oleju albo oliwie.

Smacznego!!


Wytrawne Vege Śniadanie

3 komentarze:

  1. świetny przepis na pewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne kotleciki! Cukinia ostatnio często u mnie gości, muszę spróbować takie zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis do koniecznego wykorzystania, choć u mnie zapewne będzie w formie wkładki do buły . Wegetariańska latorośl oszaleje z radości :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...