poniedziałek, 3 marca 2014

Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem

Pierogi ruskie - chyba każdy uwielbia.Przepis na pierogi podawałam już kiedyś tutaj ;-) 
Brak pomysłu na szybką przekąskę? Zostało mi z wczoraj trochę farszu z pierogów. Kupiłam dzisiaj na szybko gotowe ciasto francuskie. Lepsze byłoby oczywiście z domowym ciastem francuskim, jednak jego zrobienie wymaga ok. 12 godzin. Może następnym razem ;-)
Wychodzi całkiem smaczna przekąska! Polecam :)






Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ciasto francuskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać trochę soli i cukier. 

Ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z twarogiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej dużo) i ewentualnie odrobiną cukru.
Ciasto pokroić na kwadraty. Układać na papierze w foremkach do muffinek. Wypełnić farszem i poskładać w koperty. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.

Smacznego!



Filmowe smakołyki

7 komentarzy:

  1. Genialna przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Bardzo chętnie go przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne te paszteciki! Świetny pomysł :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://kuchniabezstresowa.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł. A jako że jestem pierogoruskożerca, będę musia l to spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...