piątek, 28 lutego 2014

Jabłecznik szwajcarski

Jest to przepis z mojego notatnika. Przepis tak stary, że nawet ciężko mi sobie przypomnieć skąd się wziął w moim notatniku :-) Jabłecznik bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto wychodzi smaczne i puszyste. Polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników i szarlotek ;-)


\



Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • Cukier wanilinowy
  • Ew. 2-3 krople aromatu waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki whiskey
  • Cukier trzcinowy i cynamon do posypania


Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Skropić whiskey.
Masło utrzeć z cukrami i solą do momentu, aż powstanie kremowa masa. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Dokładnie zmiksować. Dodawać powoli mąkę, cały czas mieszając. Można dodać aromat waniliowy. Na końcu dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. 
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem i piec 40-50 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!



Akcja SzarlotkiKuchnia niemiecka

8 komentarzy:

  1. Fantastyczny blog! Zarówno wygląd jak i treść. Zasługuje na zdecydowanie więcej wyświetleń. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jabłecznik! Ależ mi smaku narobiłaś :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym teraz takie ciacho do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo !
    Wszystko co szwajcarskie jest wyjątkowe i smaczne, łącznie z jego pięknem geograficznym :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. No apetyczny jak nie wiem co!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny jabłeczniki i bardzo ładny talerzyk na zdjęciach ;-)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...