środa, 8 stycznia 2014

Gulasz wieprzowy z grzybami

Przepis na bardzo szybki i aromatyczny gulasz. Dominujący smak grzybów nadaje całości wyjątkowy smak. 
Idealny obiad na zabiegane popołudnie, nie wymaga dużych przygotować ani wielkiego poświęcenia czasu.




Składniki:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 70 g suszonych grzybów (podgrzybki i prawdziwki)
  • 1 duża marchew
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • masło do smażenia

Grzyby zalać 700 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Posolić i zeszklić na maśle. Grzyby odcedzić (wody z grzybów nie wylewać!! będzie potrzebna do duszenia). Dodać je do cebuli. Marchew obrać i pokroić na cienkie talarki. Dodać do grzybów i cebuli. Całość smażyć przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, można dodać trochę masła, żeby się nic nie przypaliło.
Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić usmażone mięso i zalać wodą z grzybów. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić ok. 25-30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić ewentualnie do smaku. 
Można zabielić śmietanką, ja tego nie robiłam.

Podawać na dowolny sposób, z chlebem, ryżem lub innymi dodatkami.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. niestety danie jest koloru brazowego a nie ma go w teczy wiec odrzucam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię gulasze, a niestety rzadko je jadam. Ten wygląda przepysznie! Ale nabrałam ochoty na miseczkę takiego ciepłego :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...