czwartek, 30 stycznia 2014

Czekoladowy tort bezowy z gruszkami - 1 urodziny bloga!

Co prawda oficjalne urodziny bloga są dopiero jutro - 31.01 - to postanowiłam wrzucić urodzinowego posta już dzisiaj, ponieważ jutro będę miała dostęp do komputera dopiero późnym wieczorem :( 
Co się zmieniło przez ten rok? W sumie to niewiele... Może poza tym, że rok temu zakładałam bloga z myślą, że będę miała motywację na zapisywanie nowych przepisów, co zawsze mi ciężko szło i przez co miałam później problem, gdy chciałam odtworzyć coś co już kiedyś robiłam ;-) I tak to się zaczęło... 
Dzisiaj stało się to moim uzależnieniem. Jeśli przez dłuższy czas nie wrzucę nic nowego, często czuję się aż nieswojo :D Może to kwestia przyzwyczajenia, ale tak mi to jakoś weszło w krew i nie mogę przestać :)
Dziękuję wszystkim, którzy wchodzili, czytali i komentowali. Dziękuję za każde miłe słowo. Dziękuję za wsparcie moich bliskich, którzy utwierdzali mnie w tym, że robię coś dobrego, bo czasami miałam wątpliwości, czy jest w ogóle sens w tym co robię.
Dziękuję Wam wszystkim :) 


A z okazji 1 urodzin bloga mam dla Was czekoladowy tort bezowy z gruszkami :)))






















Składniki na na bezy:
  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki kakao

Składniki na masę:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 3-4 miękkie gruszki
  • 2 łyżki + ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczkę żelatyny
  • Sok z ½ cytryny
  • Kakao do posypania

Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Dwa kolejne kawałki papieru zostawić puste, będą potrzebne również.
Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Ubijać przez kolejne parę minut po czym dodać kakao. Dokładnie zmiksować.
Pianę podzielić na 5 części. Trzy części wyłożyć równomiernie na 3 narysowane kółka, tworząc 3 blaty bezowe. Z dwóch pozostałych części strzykawką lub rękawem cukierniczym robić linie na papierze w odstępach 2,5 cm (patrz zdjęcie).




Piec około godzinę w 140 stopniach. Najlepiej studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Gruszki obrać, usunąć gniazda i pokroić na cienkie plasterki. Polać sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Żółtka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Dodać 8-9 łyżek żelatyny. Dokładnie zmiksować. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.

Jedno kółko bezy położyć na spód tortownicy. Wylać połowę masy czekoladowej i wyłożyć połowę gruszek. Położyć drugie kółko bezowe. Przykryć drugą częścią masy i wyłożyć resztę gruszek. Przykryć 3 kółkiem.

Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Upieczone linie bezowe pokroić na słupki ok. 5 cm. Użyć do dekoracji boków i góry tortu.


Smacznego!









55 komentarzy:

  1. Wow tort przepiękny :) !
    Wszystkiego co najlepsze, życzę wielu nowych inspiracji i 100 latek :* !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały :) wygląda przepięknie, aż żal, że nie mogę spróbować :) tort godny pięknej rocznicy :) gratuluje roku i kibicuje dalszym zmaganiom kulinarnym :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję!! :)) a co do kulinarnych zmagań to vice versa :) będę zaglądać! ;)

      Usuń
  3. Przepiękny tort! Gratuluję pierwszym urodzin i życzę, żeby kolejne lata były jeszcze bardziej udane :)
    Życzę mnóstwa inspiracji kulinarnych i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i życzenia :) będę się starała jak tylko mogę :))

      Usuń
  4. Piękny tort. Gratuluję wykonania i pierwszej rocznicy. Najlepszych przepisów i pomysłów na przyszłość życzę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przylaczam sie do gratulacji:)Smaki absolutnie obledne i gruszka i czekolada i beza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda, jak jakiś wulkaniczny teren;) Świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny widok! uwielbiam bezy...omnom nom :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, czy to możliwe żeby stworzyć takie cudo z bezy? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pozdrawiam równolatkową blogerkę (za tydzień również u mnie I roczek;)

    Podziwiam, GRATULUJĘ i wierzę, że jeszcze nie jeden cudny, urodzinowy tort zagości na Twoim blogu! p.s1.smaki bezowego tortu z gruszką zapowiadają się obłędnie! p.s2. przepiękne fotki u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po stokroć dziękuję za miłe życzenia i miłą opinię! To dla mnie bardzo ważne i bardzo motywujące :))) Dziękuję i z okazji zbliżającej się rocznicy również wszystkiego co najlepsze! Samych cudnych inspiracji!

      Usuń
  10. Pyszności!! rozpływa się w ustach! i ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny tort:) Z pewnością równie smaczny:) Wszystkiego dobrego z okazji urodzin! :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Życzę kolejnych pysznych inspiracji!
    Tort cudowny! ciężko się oprzeć fotografią co dopiero mieć go na talerzyku... // Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego najlepszego z okazji roczku bloga :) życzę dużo odwiedzin , pozytywnych komentarzy i wielu inspiracji kulinarnych na nowe wpisy :)
    pozdrawiam serdecznie

    ps. Tort mało że smaczny to i bardzo efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Veni, vidi... cudo. Kolejnych wspaniałych wypieków... i nie tylko, z okazji Rocznicy bloga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ten czas leci. Z okazji Roczku, życzę Tobie dalszych, ciekawych pomysłów kulinarnych, wszystkiego najlepszego :))
    P.s. Torcik wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. 100 lat blogowania i wszystkiego dobrego na urodzinki.
    Tort zjawiskowy i choć nie przepadam za bezami to takiego kawałeczka nie odmówiłabym nigdy przenigdy (może to za sprawą czekolady, a może gruszek)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oryginalny wygląd, oryginalny przepis i musi być fantastyczny smak ! W przyszłym tygodniu muszę zrobić to cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratulacje! Oby tak dalej a torcik, aż ślinka cieknie :) Powodzenia na dalszej drodze blogowania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, musi pysznie smakować, a "artystyczny nieład" wygląda naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkiego Najlepszego z Okazji Pierwszych Urodzin! Tort wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gratulacje! Świetny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda przepysznie :-) Z miłą chęcią schrupałabym kawałek!

    PS. Mam tak samo- blog jest moim najlepszym na świecie uzależnieniem :-) W sumie tyle razy zmieniałam temat bloga i pierwszy wpis, że już się pogubiłam kiedy mamy urodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. O Mamo....jaki cudowny i ten smak...poezja!!!
    Pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto fantastycznie wygląda i musi pysznie smakować :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bezowe torty uwielbiam, czekoladowego nie robiłam, Twój wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Gratulacje z okazji pierwszych urodzin i powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaki piękny ten tort !! Musi być przepyszny, ojj musi :)

    OdpowiedzUsuń
  28. tort wygląda świetnie!
    gratuluję pierwszej rocznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  29. wow, fantastyczne połączenie :) gratuluję bezy, widać, że świetnie upieczona :)

    OdpowiedzUsuń
  30. hmm, mniam, tort wygląda naprawdę smakowicie :)

    powodzenia z konkursem na bloga roku :) bede trzymac kciuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) ale raczej się nie uda niestety ;-)

      Usuń
  31. Ten tort jest zjawiskowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudo! Musze koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...