niedziela, 8 grudnia 2013

Currywurst, coś z kuchni niemieckiej, czyli kiełbasa w sosie curry

Mieszkając przez parę lat w Kolonii w Niemczech dosyć często przechodziłam obok barów, stoisk czy innych lokali gastronomicznych, które proponowały właśnie ten oto przysmak. Niby prosta rzecz, ale połączenie kiełbasy z tym sosem jest genialne! Najczęściej podaje się razem z bułką lub frytkami.
Currywurst wzięło się z Berlina. Skąd rozeszło się po całych Niemczech i poza granice państwa.
Nie jestem sentymentalna wobec tego kraju, nie fascynuje mnie też niemiecka kuchnia, ale są pewne wyjątki. Może kiedyś wrzucę tutaj parę innych ;-)



Składniki:
  • 6 kiełbasek grillowych
  • 1 duża cebula
  • 400 ml keczupu
  • 200-250 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki curry
  • szczypta chilli albo pieprzu cayenne


Kiełbaski usmażyć (muszą być złociste i chrupiące). 

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu po kiełbaskach. Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyć dalej. Dodać połowę wody i zagotować.
Dodać keczup, ocet i miód. Wlać resztę wody i pod przykryciem dusić ok. 15 minut.
Dodać curry, sos Worcestershire i chilli. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Kiełbaskę można pokroić w kawałki i polać sosem, wrzucić je do niego i podawać wszystko razem lub podawać w całości. Posypać sporą ilością curry.

Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Przepyszna sprawa! Za każdym razem,gdy jestem u naszych sąsiadów rzucam się na currywurst z przepadzitością :) Skorzystam z Twojego przepisu i zrobię taki sama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przysmak... cudowny na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ogólnie mówie nie 99% ale jak to nazwać coś mnie przyciąga 1% i swiruje

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem, zjadłem i mówię, że jest zaj...sty!!! Gorąco polecam ten przepis, smakuje jak oryginał. Przez chwilę znalazłem się w Berlinie na ulicy przy budce z Currywurst'ami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne danie, wpisuję je w stałe menu :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również mieszkałam w Niemczech i kcoham to danie, ale do tej pory robiłam tylko z fixów, które teraz już nie smakują tak jak kiedyś, spróbuję z chęcią twój pzrepis

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...