piątek, 15 listopada 2013

Zawijane pizzerki, czyli rollsy wytrawnie ;-)

Ciąg dalszy mojej przygody z rollsami :-D da się je chyba zrobić ze wszystkim co tylko przyjdzie do głowy... :) Jak widać ciasto nadaje się nie tylko do wersji na słodko(Moje wcześniejsze dwa podejścia można zobaczyć tutaj i tutaj), ale też na słono ;-)
Wystarczy dodać mniej cukru do ciasta :)
Cieszyły się powodzeniem na imprezie, więc chyba były dobre :-)
Farsz można wykorzystać też do rollsów z ciasta francuskiego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-P



Składniki:
  • 4 1/2 szklanek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz:
  • 1 puszka pomidorów
  • kostka żółtego sera
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • szynka
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier

Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.


Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt (grubość ok. 4mm)

Ser zetrzeć. Szynkę i pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać.


Pomidory podgrzać w rondelku. Dodać czosnek, łyżeczkę bazylii, oregano i ziół prowansalskich. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zmiksować blenderem.


Rozwałkowane ciasto równomiernie wysmarować sosem pomidorowym. Zostawić trochę sosu. Równomiernie wysypać pieczarki, cebulę, szynkę i na koniec ser. Zostawić 2-3 cm wolne przy brzegu do którego będziemy zawijać ciasto (żeby farsz przy końcu nie wypłynął). 


Zawinąć ciasto, pokroić na równe części i wyłożyć na blachę. Odstawić na 45 minut. 

Rollsy lekko posmarować pozostałym sosem pomidorowym.

Następnie piec ok 15 minut w 200 stopniach.


Smacznego! 

Najlepsze są na ciepło ;)




11 komentarzy:

  1. Taka przekąska jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię! Uwielbiam wytrawne wypieki, a te ślimaczki są cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dodaje do ulubionych, koniecznie muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się super:) musiały być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo faktycznie podobne jak moje tylko inne :D Twój przepis też ukradnę sobie i następnym razem go wykorzystam :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie, szczególnie na imprezkę z piwkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile tych pizzerek wychodzi? Wygladaja rewelacvyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zależności jak się kroi, ale ok. 16 :)

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...