sobota, 30 listopada 2013

Szarlotka z nutą marcepanu

Jabłka i marcepan to moim zdaniem idealny duet. Ja osobiście bardzo lubię jabłeczniki i szarlotki, chociaż w sumie nie wiem czym się różni jabłecznik od szarlotki? Może mi to kiedyś ktoś w końcu wytłumaczy :-D
Zastanawiałam się jak wpleść tutaj marcepan. Początkowo chciałam dodać do ciasta, później do jabłek, później na wierzch w postaci masy marcepanowej... ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne udekorowanie ciasta marcepanowymi gwiazdkami... poszłam na łatwiznę, być może nie dało to idealnego efektu, ale dało dobry! Ciasto wyszło pyszne :-)




Ciasto: (składniki na dwie porcje)
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru wanilinowego
  • 60 g cukru
  • olejek migdałowy

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek (ja użyłam szarej renaty)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-4 łyżek cukru cukru (w zależności jak kto lubi)
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • trochę wody
Dodatkowo:

  • 100-200 g marcepanu


Mąkę przesiać do miski. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. Rozetrzeć w rękach.

Żółtko utrzeć z cukrami, olejkiem i śmietaną. Dodać do mąki. Zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego rondla, dodać odrobinę wody, cynamon, cukry, sok z cytryny i dusić do miękkości. Ostudzić.


Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną część i wyłożyć nią formę do tarty. Nakłuć widelcem.

Piec 20 minut w 175 stopniach.
Wyjąć i ostudzić.

Jabłka wyłożyć na ostudzony spód.

Z drugiej porcji ciasta wyciąć paski. Ułożyć je na jabłkach tworząc kratkę.
Piec 30-35 minut w 175 stopniach.

Wyjąć ciasto i położyć ozdoby z marcepanu.

Można dodatkowo je polukrować lub posypać cukrem pudrem.

UWAGA! Marcepan można utrzeć i dodać do jabłek. Można też zrobić z niego masę i wylać na jabłka zamiast pasków z ciasta (wtedy robimy ciasto z połowy porcji - tylko na spód).

Przepis na masę marcepanową: 
(Wtedy lepiej użyć 200g marcepanu.) Marcepan zmiksować z jednym jajkiem. W osobnej misce ubić dwa białka z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać z marcepanem. Wylać na ostudzone jabłka i piec jeszcze 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru). Powstanie taka jakby marcepanowa beza powiedzmy :)

Smacznego!




4 komentarze:

  1. ostatnio piekąc ciastka znalazłam w szafce marcepan i zastanawiałam się co by tu z niego zrobić- teraz już wiem, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Tak jak napisałam pod przepisem, można na kilka sposobów go wykorzystać w tym przepisie :)

      Usuń
  2. Piękny talerzyk! I dużo jabłuszek!

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...