środa, 20 listopada 2013

Drożdżówka z pysznym nadzieniem ;-)

Ostatnio jak już znajdę czas żeby coś zrobić to są to na ogół drożdżowe wypieki... coś mnie wzięło ;-)
Tym razem francuski przepis na drożdżówkę z cynamonowym środkiem ;-) Pomysł stąd :)
Pyszna na śniadanie do szklanki mleka :)


Składniki:
  • 525 g mąki
  • 70 g cukru
  • 210 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży albo 1 opakowanie suchych
  • 3 żółtka
  • 120 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 40g cukru trzcinowego
  • 60 g stopionego masła
  • cynamon
  • 1 żółtko do posmarowania
Podgrzać mleko. Rozrobić drożdże z odrobiną cukru i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut.

Mąkę, sól, cukier, rozczyn drożdżowy, żółtka i masło zmiksować. Dodać pozostałe mleko.
Mieszać do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.
Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 4 części. Rozwałkować je na równej wielkości placki o grubości 0,5 cm. Przełożyć każdy placek mieszanką masła, cukru i cynamonu.

Położyć na środku małą okrągła filiżankę i rozciąć placki na 8 równych części (jak na zdjęciu). 
Każdy z tych 8 kawałów naciąć w połowie, zostawiając 1 cm od brzego (patrz zdjęcie).
Zwijać poszczególne części do przodu i tyłu. 


Przykryć i odstawić na 45 minut.

Rozbełtać żółtko z 1 łyżką mleka i 1 łyżką cukru.
Posmarować ciasto.

Piec 25 minut w 180 stopniach. 


Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Z cynamomem musi smakować nieziemsko :) Ja robiłam taką bułę z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamon :). To jest to, czego potrzebuję jesienią ;). Takich ciast tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z drożdżowymi wypiekami tak już jest, że jak się wpadnie to po uszy :) Zapisuję Twój przepis, bo bardzo podoba mi się forma tego ciasta :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna drożdżówka! Chętnie bym takie wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie Ci wyszła ta drożdżówka :) I robisz piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...