czwartek, 10 października 2013

Ryż na mleku z karmelizowanym jabłkiem

Uwielbiam ryż na mleku! Najbardziej w zwykłej postaci, czyli zagotowany na mleku ryż, wrzucone do niego jabłka odrobina cukru, chwilę odstawić pod przykryciem i gotowe :)
Tym razem postanowiłam wypróbować taką wersję :)



Składniki na jabłka:
  • 2 jabłka
  • 20 g masła
  • 25 g cukru
  • 10 herbatników

Składniki na ryż:
  • 1 l mleka
  • 130 g białego ryżu
  • 90 g cukru brązowego
  • 30 g masła
  • 1 laska wanilii


Przeciąć laskę wanilii na pół, wydrapać ziarenka ze środka. 

Ryż opłukać w zimnej wodzie. Zalać zimną wodą w rondlu. Zagotować i zdjąć z ognia po 2-3 minutach. Opłukać ponownie i osuszyć.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. 
W dużym rondlu zagotować mleko. Zmniejszyć ogień, dodać ryż, cukier brązowy, ziarna i laski wanilii. Cały czas mieszając doprowadzić mleko ponownie do wrzenia. Przelać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki masła i piec 35 minut.
Obrać jabłka (ja pominęłam), pokroić w drobną kostkę.
Roztopić w rondlu masło. Dodać jabłka i posypać cukrem. Gotować do momentu karmelizacji.

Podawać ryż z jabłkami i posypany pokruszonymi herbatnikami (pominęłam, bo akurat nie miałam w domu ;-))


Ja całość po prostu ze sobą wymieszałam i podałam.


Smacznego!




Jabłko z cynamonem

1 komentarz:

  1. ulubione danie z dzieciństwa, przygotowywane przez kochaną babcię ! pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...