piątek, 4 października 2013

Czekoladowe ciasto z jabłkami

Ciasto, które kiedyś już robiłam w innej wersji, odrobinę je zmodyfikowałam, ale jest równie pyszne ;-) Jest praktycznie gotowe zanim zdąży rozgrzać się piekarnik :-) W przypadku niespodziewanych odwiedzin zapowiedzianych godzinę wcześniej - idealne ;-) Jest mokrutkie i ma bardzo wyjątkowy smak. 






Składniki:

  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 kg jabłek 

Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.


Polewa czekoladowa (najlepsza!):

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Cały czas mieszać! Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.


Smacznego!







Jabłko z cynamonem

1 komentarz:

  1. To ciasto pysznie wygląda i wierzę, że pysznie smakuje. Mają to co lubię: jabłka i polewę czekoladową.

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...