poniedziałek, 9 września 2013

Tort jagodowy z pysznym musem i lekkim kremem!

Torty dają dużą swobodę działania... można zawsze dać wodzę fantazji i łączyć smaki według własnego upodobania. Na ogół jestem bardzo krytyczna co do swoich wyrobów, jednak tym razem jestem wyjątkowo zadowolona :-P Mus jagodowy wyszedł boski! A wystarczyło wykorzystać stare przepisy i połączyć je w coś zupełnie nowego. Biały krem już raz podawałam w przepisie na tort, jest on jednak tak uniwersalny, że uwielbiam go łączyć ze swoimi tortami ;-) Cieszyłam się niezmiernie patrząc, jak tort cieszy się powodzeniem. Spróbujcie! Najlepsze prezenty to takie od serca, w które trzeba było włożyć trochę wysiłku... warto więc zrobić dla kogoś taki torcik. Radość gwarantowana ;)



Dzisiaj rano sobie pomyślałam, że trzeba cieszyć się słońcem i ładną pogodą, póki jeszcze ją mamy... nie wiadomo kiedy znowu dopadnie nas zima :-( Pozostaje tylko brać kocyki i wybrać się do najbliższego parku. Albo walnąć się na leżaczek przed domem i pobawić z kotem ;-)

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu winnego 
Składniki na mus jagodowy:
  • 300 g jagód 
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny 
  • 90 g cukru pudru 
  • 100 ml wina musującego o smaku truskawkowym 
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 
  • ew. śmietan fix do śmietany 

Składniki na krem mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 300 g śmietanki 30% 
  • rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowy) 
  • ew. śmietan fix do śmietany



    1. Pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na trzy części i nasączyć ponczem z czarnej, gorzkiej herbaty.

    2. Przygotować mus jagodowy. Jagody zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę (w małej ilości wody). Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem.
    3. Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu delikatnie wymieszać.
    4. Spód biszkoptu wysmarować grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Położyć następny płat biszkoptu.
    5. Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać mus jagodowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
    6. Po tym czasie na musie ułożyć ostatni płat biszkoptu.Udekorować resztą kremu mascarpone i dowolnymi owocami.


    Smacznego! 







    2 komentarze:

    Możesz również lubić

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...