piątek, 6 września 2013

Tarta dyniowa na słodko Jamiego Olivera!

Ciąg dalszy mojej przygody z dynią...
Po obiedzie należy się deser. Tak więc po pysznej zupie z dyni, na którą przepis znajdziecie tutaj, czas na tartę dyniową na słodko ;) Nigdy wcześniej jej nie robiłam i nie jadłam, więc byłam ciekawa. I jestem miło zaskoczona. Bardzo lubię dynie na słodko w postaci konfitury, nie spodziewałam się jednak, że też to połączenie wyjdzie takie dobre :-) Bardzo polecam ! ;-)




Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej 
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
Składniki na masę dyniową:
  • 500 g obranej dyni 
  • 500 ml mleka (najlepiej tłuste)
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
  • 2 duże jajka

Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować masę dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.

Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC. 

Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Ach! Cudna! Koniecznie muszę kupić dynię (i to ogromną) i zrobić te wszystkie cuda dyniowe, które można z niej wyczarować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekna tarta.. Bardzo dziekuje za udzial w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    Czy ta tarta z karmelizowanymi gruszkami/jabłkami na górze będzie dobrym pomysłem?
    Pozdrawiam, Kasia.

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...