środa, 4 września 2013

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Lubię takie substytuty mięsa. Już kiedyś udostępniłam przepis na kotlety z kalafiora. Te są równie dobre a może nawet bardziej syte ze względu na zawartość kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Niestety brakuje jej często w naszej codziennej diecie.  



Składniki:

  • 1 brokuł
  • niecała szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej (lub więcej - tak żeby kotlety się nie rozpadały) (można zamiast suchej bułki tartej dać też czerstwą, namoczoną w mleku, a następnie wyciśniętą kajzerkę)


Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. 


W dużej misce rozgnieść ugotowaną kaszę i brokuł. Dodać jajko, cebulę, pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.


Smażyć na oliwie na złoty kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!





4 komentarze:

  1. uwielbiam warzywne kotleciki ;) z brokulem jeszcze nie jadlam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zapodalam te kotleciki, tylko z kalafiorem zamiast brokula i rewelacja. Jedyne co zmienię następnym razem, to zamiast cebuli - szczypior. Cebula jednak wyczuwalna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w innym wpisie też podawałam w wersji z kalafiorem ale bez kaszy :)
      A co do cebuli to rzeczywiście kwestia gustu.
      Ja lubię, chociaż musi być bardzo drobno posiekana :)
      Cieszę się, że smakowało! :)

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...