poniedziałek, 2 września 2013

Fondant au chocolat...

... czyli mocno czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Przepis dostałam od mojej cioci z Francji, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze jest to, że jest dobre zarówno na ciepło, jak też mocno schłodzone z lodówki :) Intensywny smak czekolady zapewnia mała ilość mąki, przez co konsystencja jest jeszcze bardziej czekoladowa ;) Coś dla prawdziwych łasuchów :)



Składniki:
  • 75 g masła 
  • 150-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 
  • 4 jajka 
  • 10 g mąki 
  • 75 g cukru 


Masło i czekoladę rozpuścić (można razem). Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić. Rozpuszczoną czekoladę i masło dodać do żółtek. Dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na końcu dodać mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. 

Ciasto wlać do foremki (u mnie keksówka), wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zwiększyc temperaturę do 200 C. Piec 10 minut.


Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Wow, jak to wygląda <3 OBŁĘD!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przytyję kilogram od samego patrzenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę autora bloga o kontakt mailowy do patrycja.mazurczak@deliveryhero.com w celu weryfikacji bloga biorącego udział w konkursie "Comfort food - jedzenie na pocieszenie".

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda strasznie apetycznie ;-) Czekoladę uwielbiam pod każda postacią, ale coś mi się wydaje, że pod tą postacią uwielbiam ją najbardziej ;-) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę się upewnić - należy dodać tylko 10 g mąki?

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...