środa, 11 września 2013

Doskonała konfitura z malin w 20 minut!

Confiture de framboise, czyli konfitura malinowa. Tym razem po inspirację na tę prostą rzecz sięgnęłam do francuskich źródeł. To prawda, że jak już się posmakuje domowych przetworów, to te sklepowe wydają się takie sobie... Nie miałam co zrobić z nadmiarem malin, dlatego też postanowiłam na szybko coś z nich wyczarować. Konfitura jest w pełni naturalna. Do tego świeżo upieczony chlebek żytni;-) :-P  Mówię poważnie. Domowa konfitura - smak lata zamknięty w słoiku ;-)






Składniki na 6 słoiczków:
  • 1 kg malin
  • 700 g cukru
Maliny zmiksować mikserem z cukrem. Całość zagotować w rondelku i gotować na małym ogniu 5-10 minut co jakiś czas mieszając. W tym czasie zbierać powstającą na wierzchu pianę. W momencie kiedy piana już się nie będzie tworzyła, gotować jeszcze 3 minuty. Gotowe! Przelać do wyparzonych, gorących słoiczków, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!






3 komentarze:

  1. też zamknęłam w tym roku maliny w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe,ale ilość cukru mnie przeraza,dlatego nie kupuję i nie robię sama,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale nie je się tego w dużych ilościach więc nie jest tak źle ;-)

      Usuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...