środa, 18 września 2013

Deser marzeń dla smakosza...

... czyli mus czekoladowy z malinowym środkiem na migdałowym dacquoise z waniliową panna cottą i malinami, proste? Tak! Wydaje się trudne, a nie jest! Zrobienie całości zajmuje z przerwami około 2 godzin ;-) A patrząc na efekt końcowy uważam, że warto poświęcić ten czas... Po spróbowaniu jestem tego nawet pewna! 

Delikatny smak musu czekoladowego przypomina mi jak pierwszy raz spróbowałam takiego deseru we Francji, do której jeżdżę od wczesnego dzieciństwa do rodziny. Tamtejsze wyroby w tzw. "pâtisseries" są nie do przebicia i wiele z nich ciężko odtworzyć ze względu na dużą ilość składników trudno dostępnych w Polsce. Ten przepis pochodzi właśnie z francuskiego źródła i myślę, że udało mi się odtworzyć podobieństwo wrażeń smakowych, które za każdym razem wprawiały mnie w zachwyt podczas pobytów we Francji, którą uwielbiam, z resztą nie tylko za jedzenie ;-) Spróbujcie. Jest to też świetny sposób żeby zrobić komuś niespodziankę... przez żołądek do serca, z tym przepisem na pewno :-D ;-) 








Jedyne czego potrzebujecie z rzeczy, których nie ma się na ogół w domu to tzw. pierścień cukierniczy... koszt to około 11zł. Ja użyłam pierścienia o średnicy 7,5 cm i wysokości ok. 6 cm. 
Można go używać nie tylko do deserów, ale także do serwowania sałatek i innych przystawek. Jest to niesamowicie przydatna rzecz, a wygląda tak:

Przepis na 8 porcji

(jeśli chce się zrobić mniej, można po prostu podzielić proporcjonalnie ilość składników, przykładowo chcąc uzyskać jedną porcję wystarczy podzielić ilość danego składnika przez 8 - uzyskamy w ten sposób ilość potrzebnego składnika na jedną porcję)

Składniki na środek malinowy:
  • 100 g dżemu malinowego/konfitury
  • 50 g wody
  • 3 g żelatyny

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Dżem malinowy podgrzać z wodą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.
Rozlać do 8 okrągłych foremek do lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.

Składniki na Dacquoise migdałowe:

  • 75 g białek
  • 70 g cukru
  • 70 g zmielonych migdałów

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. 
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. 1 łyżkę białek dodać do migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę białek i dokładnie wymieszać.
Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut. 
Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7,5 cm wykroić 8 kółek. 
Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną konfitury malinowej. 
Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu malinowego i umieścić je na środku dacquoise.
Włożyć do zamrażalnika.

Składniki na mus czekoladowy:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 250 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)
  • 120g białek
  • 40 g żóltek
  • 40 g cukru
  • 5 g żelatyny

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać śmietankę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i dalej mieszać. Ubić białka, dodając stopniowo cukier. 
Dodać jedną łyżkę białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury białek. 
Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu. 
Włożyć do zamrażalnika.

Składniki na waniliową Panna Cottę z białą czekoladą:
  • 90 g białej czekolady
  • 150 g śmietanki 30%
  • 100 g mleka
  • 2 g żelatyny
  • laska wanilii

Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i wrzucić połówkę wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i dodać startą czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować. 
Przed wylaniem jej na wcześniejszy czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia. 

Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny. 

Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.

Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować malinami. 

Smacznego!



                  

7 komentarzy:

  1. Wow, piękny ten deser! Aż szkoda zjadać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie pyszny.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny i pyszny, nie mam pierscieni cukierniczych, ale mysle ,ze szybko kupie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jestem takim smakoszem. pochłonęła bym. Pięknie wygląda;) Zapraszam na szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Co na niego patrzę na durszlaku, to cieknie mi ślinka (bierzemy udział w tym samym konkursie ;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak smakowite i piękne, ale mega pracochłonne. :)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...