czwartek, 5 września 2013

Aksamitna i gęsta zupa krem z dyni - przepyszna!

Przepis na tę zupę daje moim zdaniem dobry efekt. Wiem, że są gusta i guściki. Jako że dynie można kupić teraz w rozsądnych cenach to zachęcam do wypróbowania. Zupę robi się szybko i jest bardzo syta. No ale co najważniejsze - jest smaczna :-)



Składniki na zupę:


  • 2-2,5 kg obranej dyni
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 pomidory
  • 300-400 ml bulionu warzywnego (przepis poniżej)
  • ew. ząbek czosnku
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Składniki na bulion warzywny:

  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz


Składniki na bulion zalać 1 litrem zimnej wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić. (Ja zalewam wszystko 2 litrami wody i resztę, która mi zostaje mrożę ;-) )


Następnie bierzemy się za zupę.

Dynie obrać ze skóry, wykroić środek i pokroić ją w kostkę. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać dynie i dusić do miękkości. Dodać obrane ze skórki pomidory, ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmiksować wszystko blenderem. Jeśli ktoś chce dodać czosnek, zrobić to również przed miksowaniem. Następnie dodać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać pietruszką. Można dodać trochę jogurtu naturalnego, daje to też bardzo dobre połączenie smakowe ;-)

Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...