sobota, 24 sierpnia 2013

Sałatka gyros

Jedna z najlepszych sałatek na każdą imprezę, grilla czy inne okazje. Jak dotąd smakowała każdemu ;) Nie należy do lekkich przekąsek ze względu na zawartość majonezu i smażonego kurczaka... no ale raz kiedyś można sobie pozwolić :)



Jeśli chodzi jednak o bomby kaloryczne, to pozwoliłam sobie na taką podczas wycieczki do Pragi 2 tygodnie temu... Kto nie był jeszcze w Pradze, temu gorąco polecam to miasto. Piękne widoki, wiele możliwości na spacer, nie tylko wśród budynków ale również na w otoczeniu pięknych lasów i sadów. Po długim dniu zwiedzania można sobie wtedy pozwolić na zimne czeskie piwo i moją wcześniej już wspomnianą bombę kaloryczną, czyli... smażony ser.. mniam, kto nie jadł niech żałuje, jednak najlepszy jest właśnie w Czechach! Poniżej do urozmaicenia kulinarnych doznań dorzucam kilka zdjęć z mojej podróży do krainy krecika ;)












                   Zakochałam się w Pradze! 




Przejdźmy jednak do przepisu :)

Składniki:

  • 2-3 filety z kurczaka 
  • 1 duża cebula, u mnie czerwona 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • kilka ogórków konserwowych 
  • 1 kapusta pekińska 
  • majonez 
  • keczup 
  • przyprawa do gyrosa, papryka słodka, sól, pieprz 

1. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę przyprawić przyprawami i usmażyć na złoty kolor.
2. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w kostkę, kukurydzę odsączyć, kapustę umyć i poszatkować.
3. W dużej, szklanej misce układać następująco: mięso, keczup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, keczup, kapusta pekińska.
4. Posypać kapustę dla ozdoby papryką słodką. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić przez kilka godzin w lodówce ;)


Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...