środa, 24 lipca 2013

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Precz z pomidorami z puszki, które są dobre tylko zimą. Powitajmy w naszej kuchni świeże pomidory, prosto z ogródka i korzystajmy póki mamy taką możliwość :)
Ten niezwykle smaczny i aromatyczny sos, który zawiera niezwykle mało składników, jest idealny na ciepłe dni w ramach lekkiego obiadu lub kolacji. Można go podawać z dowolnym rodzajem makaronu. Gorąco polecam :)




   Składniki na ok. 4 porcje:

  • 6 dojrzałych pomidorów 
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
1. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund po czym włożyć je do zimnej wody. Usunąć skórki i pokroić na ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
3. Dodać pomidory, sporo bazylii i oregano i dusić ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, doprowadzając do rozpadnięcia pomidorów.
4. Na koniec duszenia sos przyprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z makaronem.

Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. Jesteś z Dziwnowa ? :)))
    Witaj "sąsiadko" :) Ja jestem z Kamienia Pomorskiego :) wkońcu znalazłam blogerkę z okolic :)
    pozdrawiam !:)

    OdpowiedzUsuń

Możesz również lubić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...